Postfix+Cygwin: "mail system startup failed"

classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Postfix+Cygwin: "mail system startup failed"

Greywolf
Greetings!

First the important stuff:
[uname -a]:
CYGWIN_NT-10.0 milliways 3.0.7(0.338/5/3) 2019-04-30 18:08 x86_64 Cygwin

[windows]:
Windows 10 Pro for Workstations
Build 16299.rs3_release_svc.180808-1748

[this is a work computer so getting updates for it may not be possible]

Now the problem:

I'm trying to get postfix up and running, and all I get is "fatal: mail system
startup failed", with no further explanation; to wit, from 'postfix -v start':

[since the IPs are all RFC-1918, I don't really care about their visibility...]

postfix: name_mask: ipv4
postfix: name_mask: subnet
postfix: inet_addr_local: configured 8 IPv4 addresses
postfix: been_here: 192.168.238.0/24: 0
postfix: been_here: 192.168.40.0/22: 0
postfix: been_here: 169.254.0.0/16: 0
postfix: been_here: 169.254.0.0/16: 1
postfix: been_here: 169.254.0.0/16: 1
postfix: been_here: 192.168.44.0/22: 0
postfix: been_here: 169.254.0.0/16: 1
postfix: been_here: 127.0.0.0/8: 0
postfix: mynetworks: 192.168.238.0/24 192.168.40.0/22 169.254.0.0/16
192.168.44.0/22 127.0.0.0/8
postfix/postfix-script: starting the Postfix mail system
postfix/postfix-script: fatal: mail system startup failed
[end output]

Between starting and fatal, I expect that I would get a more detailed dump
of what's gone wrong.  Anyone have any insight?

                                --*greywolf;

--
Problem reports:       http://cygwin.com/problems.html
FAQ:                   http://cygwin.com/faq/
Documentation:         http://cygwin.com/docs.html
Unsubscribe info:      http://cygwin.com/ml/#unsubscribe-simple

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Postfix+Cygwin: "mail system startup failed"

Christian Franke
Greywolf wrote:

> Greetings!
>
> First the important stuff:
> [uname -a]:
> CYGWIN_NT-10.0 milliways 3.0.7(0.338/5/3) 2019-04-30 18:08 x86_64 Cygwin
>
> [windows]:
> Windows 10 Pro for Workstations
> Build 16299.rs3_release_svc.180808-1748
>
> [this is a work computer so getting updates for it may not be possible]
>
> Now the problem:
>
> I'm trying to get postfix up and running, and all I get is "fatal:
> mail system
> startup failed", with no further explanation; to wit, from 'postfix -v
> start':
> ...
> postfix/postfix-script: starting the Postfix mail system
> postfix/postfix-script: fatal: mail system startup failed
> [end output]
>
> Between starting and fatal, I expect that I would get a more detailed
> dump
> of what's gone wrong.  Anyone have any insight?

Please consult Cygwin syslog output. The postfix daemons (master, ...)
report problems via syslog(3). If no syslog daemon is installed and
running, Cygwin sends all syslog output to the Windows event log.

Note that there is a /usr/bin/postfix-config stript to install postfix
as a Windows service. It should handle all the details like creation of
the local user $mail_owner. Try 'postfix-config --dryrun' to see what
would happen.

Regards,
Christian


--
Problem reports:       http://cygwin.com/problems.html
FAQ:                   http://cygwin.com/faq/
Documentation:         http://cygwin.com/docs.html
Unsubscribe info:      http://cygwin.com/ml/#unsubscribe-simple